Māra - vajadzīga jūsu palīdzība

Pagānu dievi un dievības

Moderators: hopkins, peter, simss

Māra - vajadzīga jūsu palīdzība

Postby Mork on Wed Mar 10, 2010 6:18 pm

Sveiki!
Vajadzīga jūsu palīdzība. Nodarbojos tagad ar gleznošanu un parādījās tāda ideja, kad pabeigšu iesāktu gleznu, uzzīmēt Māru.
Gleznas ideja tāda - Māra sēž uz akmeņa vai uz koka gabalā kaut kur mežā. Tādā pozā apmēram ka uzzīmēju skicē, apkārt būs augstie koķi, aizmugurē var būt kāds ezers būs redzams. Kaut kā tā.
Uzskicēju šodien uz lekcijas, kad tā ideja ienāca galvā un protams gleznā es gribu viņu attēlot citādāk - seju, apģērbu utt. Papētīšu senlatviešu apģērbus un tad izdomāšu kādu piemērotāku.

Latviešu mitoloģiju un folkloru zinu ne pārāk dziļi, tāpēc arī prasu jums - kurš kādu informāciju var sniegt par Māru, vai tas būs kāds apraksts, vai kā viņu mākslinieki attēloja, jeb ko.
Atradu informāciju par viņu Vikipēdija - http://lv.wikipedia.org/wiki/Māra. Vai tur ir pareiza informācija? Man kultūras vēstures kladē, kā Mārās zīme bija pieminēti «ūdentiņi» tāda līnijā trīsstūraina, it kā vilni.

Ceru uz jūsu atsaucību.
Paldies par uzmanību! :)

Image
Mork
Newbie

Re: Māra - vajadzīga jūsu palīdzība

Postby peter on Thu Mar 11, 2010 6:02 pm

Nu jā, tas info tur ir pareizs par Māru. Es atceros kaut kādā grāmatā bērniem par mitoloģiju, viņa bija attēlota kā jauna sieviete melniem gariem matiem kopā ar zalkšiem. Nu būtībā, ja pieņem, ka Māra tomēr ir bijusi senlatviešu dievība, tad viņa ir visvairāk asociējama ar Zemes māti. Citām tautām ir bijušas dievības ar līdzīgu vārdu Mara un visvairāk tā ir bijusi tumsas un nāves dievība.
Domāju zīmē tik augšā!
peter
Advanced Member

Re: Māra - vajadzīga jūsu palīdzība

Postby Mork on Thu Mar 11, 2010 6:14 pm

Pēter, paldies!
Domāju, ka tad derēs viņu zīmēt mežā. Es domāju arī, ar kādiem matiem viņu zīmēt - ar tumšiem vai gaišiem. Nu tad ar tumšiem zīmēšu, zalkšus arī laikam kur izmantošu.
Mork
Newbie

Return to Mitoloģija